Nieuws

‘Het nieuwe energielabel is duurder en omslachtiger’

Als de plannen van minister Ollongren voor een vernieuwd energielabel doorgaan, moet een huiseigenaar waarschijnlijk vanaf 1 juli 2020 een labeladviseur in schakelen. Dat kost al snel 190 euro, meldt AM-web. Vereniging Eigen Huis roept de minister dringend op om haar plannen voor een nieuw energielabel te schrappen.

“Het nieuwe energielabel is veel duurder en omslachtiger dan het huidige label, maar biedt een huiseigenaar of koper geen enkel nieuw inzicht of beter handelingsperspectief om de woning energiezuiniger te maken”, zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis.
De minister wil een nieuw, technisch uitgebreid energielabel. Huiseigenaren hebben hier volgens Eigen Huis niets aan omdat het hen geen enkel handelingsperspectief biedt om de energiezuinigheid van de woning te verbeteren.

Experts vereist voor het nieuwe label

De minister wil dat alleen professionals het energielabel kunnen bepalen. Die moeten het vloer- en geveloppervlak inmeten en het type cv, warmtepomp of mechanische ventilatie bepalen. Hierdoor hebben volgens VEH alleen energieadviseurs voordeel bij het nieuwe label.
Eigen Huis vreest dat het voorgestelde nieuwe energielabel niet meer wordt dan een symbolische en zeer dure papieren tijger die huiseigenaren onnodig op kosten jaagt.

VVD is onaangenaam verrast

Ook coalitiegenoot VVD is onaangenaam verrast over het nieuwe energielabel van de D66-minister. Kamerlid Daniel Koerhuis wil via Kamervragen duidelijk hebben wat de invoering van het nieuwe, duurdere label toevoegt aan de huidige. “Wij zien alleen dat dit mensen op kosten gaat jagen, terwijl het niets lijkt toe te voegen”, laat hij via een woordvoerder weten aan de Telegraaf.

‘We houden het zo simpel en goedkoop mogelijk’

Een woordvoerder van minister Ollongren stelt dat de oude keuring niet meer mogelijk is vanwege nieuwe Europese eisen voor een energielabel: “Dit wordt zeer tijdrovend en lastig om zelf uit te voeren. We willen het simpel en zo goedkoop mogelijk houden. Het moet niet onnodig duurder worden dan noodzakelijk. Maar er moet een specialist bijkomen. En dat is wat duurder.”
Recent werd ook bekend dat woningverkopers bj ene ontbrekend energielabel voortaan direct een boete opgelegd krijgen.

Bron: AM-web, Telegraaf

Bereikbaar via WhatsApp