Nieuws

Wat als je de hypotheek niet betaalt?

Hypotheekachterstand, hoeveel geduld heeft de bank? Bijna 86.000 Nederlanders hebben volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) een betalingsachterstand op hun hypotheek. Dat lijkt op een totaal van 3,5 miljoen hypotheken niet veel, maar het is toch vervelend als het gebeurt. Maar wat doet de bank als het (een paar keer) niet lukt om te betalen?

‘Aan het einde van de maand moet ik meestal geld overboeken van mijn spaarrekening om boodschappen te doen, maar afgelopen september hoefde dat niet. Dat vond ik best gek, omdat ik ook op vakantie was geweest en niet echt op mijn geld had gelet.’ Marianne (38) heeft een vaste baan bij een overheidsinstelling en krijgt dus iedere maand een vast bedrag op haar rekening gestort. Begin oktober kreeg ze een brief van de bank in de bus. Ze had een hypotheekbetaling voor haar appartement gemist omdat er niet genoeg geld op haar rekening stond. ‘Dat was echt schrikken. Het betekende dat ik zonder het te merken gewoon € 800 te veel had uitgegeven.’

Marianne belde meteen de bank: ze kon een betalingsregeling afspreken en na 3 maanden was het probleem opgelost. ‘Ik ben echt beter gaan opletten. Want stel je voor als je een paar keer achter elkaar niet betaalt.’

Meerdere betalingen gemist

De ING bijvoorbeeld neemt na een paar keer niet betalen zelf contact op met klanten met een betalingsachterstand. ‘Samen kijken we naar de oorzaak en helpen we zoeken naar oplossingen,’ aldus de bank. Ook andere banken geven duidelijk aan wat ze doen als de maandbetalingen niet binnenkomen.

Zoeken naar oplossingen

Je kunt net als Marianne een betalingsregeling afspreken. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan de bank bijvoorbeeld ook een rentepauze inlassen. Dat betekent dat je even geen rente betaalt. Het is een soort uitstel van betaling, totdat je weer geld hebt om de (alsnog) rente te kunnen betalen.

Daarnaast kan de bank ook gaan kijken hoe jouw financiële situatie kan worden verbeterd, door bijvoorbeeld een budgetcoach in te zetten die helpt meer inzicht te verschaffen in je financiële situatie. Een andere mogelijkheid is een jobcoach die je weer helpt aan een baan. De bank is er uiteraard bij gebaat dat je weer inkomsten hebt.

En als het écht niet lukt?

Als blijkt dat er echt niets meer is te doen aan de betalingsachterstand, of je mist ondanks de begeleiding van de bank nog steeds betalingen, dan moet je je woning verkopen. In overleg kun je het huis zelf verkopen, of de bank volmacht geven om de woning van de hand te doen. In het uiterste geval is er een executieverkoop. Dan wordt het huis op een veiling verkocht. Is er na de verkoop toch nog een restschuld, dan moet je die nog steeds afbetalen.

 

Bron: Funda

Bereikbaar via WhatsApp